Welcome

National Book Development Foundation
23
Sep

Persidangan Tahunan Majlis Perundingan Melayu Ke-7 2016

Pada 22 September 2016, Yayasan Pembangunan Buku Negara (YPBN) telah menghadiri Persidangan Tahunan Majlis Perundingan Melayu (MPM) ke-7 2016 yang dirasmikan oleh Y.B. Dato Seri Hamzah Zainudin, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan. Persidangan berlangsung di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur, membincangkan pembangunan masyarakat Melayu dan pembentangan laporan tahunan MPM bagi penggal ke-6.
Majlis Perundingan Melayu, MPM,
Persidangan Tahunan Majlis Perundingan Melayu Ke-7 2016 ini menjadi salah satu platform bagi memperkasa agenda pembangunan buku yang diperjuangkan YPBN untuk kebaikan negara. Antara hasrat YPBN adalah mendapat sokongan sebaiknya bagi merealisasikan matlamat negara ke arah mencapai wawasan sebuah negara maju menjelang 2020.
Antara strategi yang dirangka adalah menggalakkan penglibatan seramai mungkin masyarakat Melayu itu sendiri terutamanya generasi muda, remaja dan belia untuk menulis dan menerbitkan buku dan ebook di era digital dan globalisasi ini. Pihak YPBN yakin dengan sokongan padu NGO-NGO yang terlibat dalam MPM dapat membantu meluaskan lagi kesedaran dikalangan masyarakat tentang kepentingan penulisan dan penerbitan buku demi kemajuan bangsa, agama dan negara.
Majlis Perundingan Melayu, MPM,
Logo baharu MPM turut dilancarkan oleh Y.B. Dato Seri Hamzah Zainudin sebelum pembentangan laporan tahunan bagi penggal ke-6 diadakan. Persidangan yang bermula jam 10:30 pagi berakhir pada 3:00 petang dengan hasrat meneruskan perjuangan agenda utama MPM iaitu “sebagai penggerak agenda bina bangsa Melayu sebagai Ahli Sunnah Wal Jamaah berilmu dan bertamadun”

Leave a Reply

en_USEnglish